Нульова ставка ПДВ для сільгоспвиробників за умови експорту продукції власного виробництва.

Із 2016 року фермерські господарства зобов’язали стати платниками ПДВ на спец режимі оподаткування. Давайте спробуємо розібратися, що в рамках чинного законодавства можна зробити, щоб мінімізувати фінансові витрати та податкове навантаження.

Сільгоспвиробники, що знаходяться на спеціальному режимі оподаткування (до речі який планують скасувати у 2017 році та дорівняти сільгоспвиробника до звичайного підприємця за ставкою оподаткування ПДВ 20%), установленому ст. 209 Податкового кодексу, зобов’язаний окремо визначати податкові зобов’язання і податковий кредит трьом групам операцій, оскільки додатна різниця (зобов’язання мінус кредит) за кожною групою повинна бути сплачена до бюджету і перерахована на спец рахунок підприємства в різних пропорціях.
Щоб сума ПДВ (різниця між податковими зо¬бов’язаннями і податковим кредитом) у відповідній пропорції потрапила до бюджету і на спец рахунок підприємства, спочатку необхідно перерахувати гроші з будь-якого поточного рахунка (рахунка в обслуговуючому банку) на відповідний додатковий електронний рахунок. Таким чином у разi вiдсутностi податкового кредиту на спец рахунку при здiйсненнi продажу виробленоi продукцii пiдприемство сплачує до державного бюджету 20%*0,85 вартостi реалiзованої продукцii.
На початку збору урожаю у фермерів накопичилися значні суми податкового кредиту, який склався під час придбання товарів/послуг, які брали участь у виробництві сільськогосподарської продукції. На превеликий жаль багато фермерських господарств необачливо витратили свій податковий кредит, реалізуючи вироблену продукцію зерноторейдерам в межах України. Фактично фермерські господарства подарували зернотрейдерам бюджетне відшкодування ПДВ на яке мали законне право, якби самі продавали власну продукцію по експортних контрактах.
Застосування так званих сірих схем збільшення подакового кредиту з метою зменшення сплати ПДВ теж не є виходом. Бо треба розуміти, що 80% зернових та продуктів їх переробки через ланцюжок посерерників кінцевим чином експортується, експортер реалізує своє право на бюджетне відшкодування ПДВ, а податкова інспекція здійснює зустрічні перевірки конрагентів включно до виробника з метою перевірки нарахування, сплати ПДВ та підстав виникнення податкового кредиту. Таким чином можна не тільки подарувати свій ПДВ експортеру, а ще й двічи його заплатити, також не треба забувати про штрафні санкції та «приємність» спілкування з контролюючими органиами.

Так що робити сільськогосподарським підприємствам? Наша відповідь — екпортувати власну продукцію самостійно, а ми вам у цьому допоможемо.

Давайте разом розбиратися :

ДФС у листі від від 13.06.2016 р. № 13065/6/99-99-12-02-01-15 повідомила, що операції з вивезення товарів за межі митної території України сільськогосподарським підприємством — суб’єктом спеціального режиму оподаткування власновироблених сільськогосподарських товарів оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою та відображаються у декларації 0121 — 0123 за умови підтвердження такого вивезення товарів за межі митної території України належним чином оформленою митною декларацією.
Державною фіскальною службою України надані роз’яснення щодо особливостей визначення сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість (далі – ПДВ) сільськогосподарським товаровиробником у разі експорту власно виробленої сільськогосподарської продукції.
Відповідно до пункту 209.6 статті 209 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – далі Кодекс) сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75% вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.
При вивезенні сільськогосподарських товарів у митному режимі експорту сільськогосподарське підприємство – виробник таких товарів/послуг має право на бюджетне відшкодування ПДВ, сплаченого (нарахованого) постачальникам товарів/послуг, вартість яких включається до складу виробничих факторів. Таке відшкодування здійснюється у загальному порядку (пункт 209.4 статті 209 розділу Кодексу), тобто відповідно до статті 200 Кодексу.
У пункті 5 розділу І Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 №21 (далі – Порядок №21), зазначено, що платники податку, які згідно зі статтею 209 Кодексу застосовують спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, крім декларації 0110, подають податкову декларацію з позначкою «0121»/«0122»/«0123» (далі – декларація 0121 – 0123), яка є невід’ємною частиною звітності за відповідний звітний період. До податкової декларації 0121 – 0123 включаються лише ті операції, що стосуються спеціального режиму, установленого вказаною статтею.
Відповідно до пункту 5 розділу V Порядку №21 рядок 14 призначений для перенесення з декларацій 0121 – 0123 до декларації 0110 сум податкового кредиту, сформованого у попередніх звітних періодах у зв’язку з придбанням товарів/послуг, у випадках, коли такі товари/послуги використані у поточному звітному періоді в операціях з експорту сільськогосподарської продукції.
Сума ПДВ у рядку 14 декларацій 0121 – 0123 відображається згідно з бухгалтерською довідкою, в якій така сума розраховується, виходячи із фактично сплаченої (нарахованої) суми ПДВ постачальникам товарів/послуг, вартість яких була включена до складу виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит за сільськогосподарськими товарами (супутніми послугами), вивезеними за межі митної території України у митному режимі експорту.
Бухгалтерська довідка має бути складена згідно з податковими накладними, митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 розділу Кодексу, які є підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту, та містити вичерпний їх перелік.
У податковій звітності, що подавалась за звітні періоди по грудень 2015 року, форма якої була затверджена наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014 №966, таке перенесення відображалося у рядку 16.3 декларації 0110.
Отже, операції з експорту сільськогосподарським підприємством – суб’єктом спеціального режиму оподаткування власновироблених сільськогосподарських товарів оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою та відображаються у декларації 0121 – 0123 за умови підтвердження такого вивезення товарів за межі митної території України (експорту) належним чином оформленою митною декларацією.
При цьому суми ПДВ, що були сплачені суб’єктом спеціального режиму оподаткування постачальникам під час придбання товарів/послуг, які брали участь у виробництві експортованої сільськогосподарської продукції та включені до складу податкового кредиту, за рішенням платника можуть бути перенесені із декларації 0121 до декларації 0110 шляхом відображення у рядку 14 декларації 0121 зі знаком «-» та в рядку 14 декларації 0110 зі знаком «+».
Суми податку, перенесені до рядка 14 декларації 0110, можуть брати участь в обрахунку суми, що підлягає бюджетному відшкодуванню у загальновстановленому порядку, визначеному статтею 200 Кодексу.

Також Голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Петрівна Южаніна у коментарі стосовно бюджетного відшкодування ПДВ сільгоспвиробникам сказала наступне :
– В якості компенсації за втрату частини пільг по ПДВ, аграріям запропонували 100% -ве автоматичне відшкодування експортного ПДВ в 2016 році.

Так що наша порада — треба експортувати власну продукцію та отримати нульову ставку оподаткування ПДВ власновироблених сільськогосподарських товарів і скористатися своїм законним правом на відшкодування експортного ПДВ.

Але як це зробити, якшо далеко не всі фермери мають фахівців з зовнішньоекономічної діяльності, акредитації на митниці, службах фітосанітарного та ветеринарного контролю?
Наша пропозиція – укладати угоди на постачання виробленоi фермерськими господарствами продукцii на експорт через ТОВ Фермерiв та приватних землевласникiв, яке засноване Асоціацією фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області, на основi договорiв-доручення або договорiв-комiсii. Це вирішить питання з митним оформленням, транспортуванням, вiдвантаженням в порту. Також ми розраховуємо на збiльшення експортної цiни за рахунок вiдвантаження великих товарних партій.

І мабуть головне – ми реалізуємо продукцію на експорт без посередникiв. Усі отримані по експортних контрактах кошти у валюті чи за згодою у гривнях по курсу НБУ перераховуються на поточний рахунок фермерського господарства. Експорт товарів із залученням комісіонера не впливає на порядок визначення податкових зобов’язань з ПДВ. Право на застосування нульової ставки ПДВ і, відповідно, на отримання бюджетного відшкодування має власник сільськогосподарської продукції – фермерське господарство.

При заповненні рядка «Вид цивільно-правового договору» податкової накладної, яка виписується комітентом при здійсненні операцій з експорту товарів в рамках договорів комісії, в полі «вид договору» вказуються «Договір комісії».

Зазначена норма визначена п. 195.1 статті 195 Податкового кодексу України.

ТОВ Фермерів та приватних землевласників формує експортні партії кукурудзи, пшениці фуражної та мукомольної. Також пропонуємо давальницьку схему переробки соняшника, за якою фермерське господарство зможе експортувати продукти переробки соняшника — олію та шрот як продукцію власного виробництва, і не тільки не сплачувати ПДВ а й мати право на бюджетне відшкодування.

Для розуміння вигоди експорту по прямих контрактах наведемо невеликий приклад
продукція — кукуруза фуражна

Експортна ціна на умовах СРТ зерновий термінал м.Миколаїв – 145 $

при курсі 26 грн за 1 $   – 3770 грн.

Ціна в гривнях на умовах поставки СРТ м.Дніпро 4050 грн. За 1 т с ПДВ
Послуги елеватора — 113 грн за 1 т Необхідно сплатити ПДВ 20% * 0,85 = 574 грн за 1 т
Транспортні витрати (залізнодорожний тариф Дніпропетровськ-Миколаїв)  210 грн. за 1 т
Відшкодування ПДВ — 540 грн за 1 тонну
Після відшкодування ПДВ маємо 3987 грн. Після сплати податків маємо 3476 грн.

За додатковою інформацією щодо цін по експортних контрактах, умовах поставки та оплати, питань повʼязаних з митним оформленням та відшкодуванням експортного ПДВ ви можете звертатися по тел. 067 531 01 05